Czekolada zamiast aspiryny?

15 listopada 2006, 11:25

Miłośnicy czekolady pomogli badaczom z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa wyjaśnić, dlaczego zjadanie codziennie kilku kostek tego przysmaku zmniejsza ryzyko zawału serca.


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Zabójcza zdrada

1 października 2008, 09:05

Sekretne związki miłosne mogą być zabójcze dla osób cierpiących na migreny. I to dosłownie. Przeważnie prowadzą do nasilenia bólów głowy, ale w rzadkich przypadkach grożą też śmiercią – twierdzi Lorenzo Pinessi z Włoskiego Stowarzyszenia Migreny.


Dużo solą, bo więcej czują

17 czerwca 2010, 10:44

Różnice genetyczne wpływają na to, ile soli lubimy dodać do przygotowywanych potraw i czy przypadną nam do gustu produkty z obniżoną zawartością białych kryształków. Amerykanie z College'u Nauk Rolniczych Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii ustalili, że niektórzy ludzie jedzą więcej soli z dwóch powodów. Po pierwsze ją lubią, a po drugie za jej pomocą blokują gorzki posmak pokarmów.


Tycie po rzuceniu palenia ma związek z wydzielaniem insuliny

9 maja 2012, 05:54

Dr Marietta Stadler z Hietzing Hospital w Wiedniu udowodniła, że tycie po rzuceniu palenia ma związek ze zmianami w wydzielaniu insuliny. Dotąd jedynie przypuszczano, że wzrost wagi po zaprzestaniu palenia ma coś wspólnego ze zmianami metabolicznymi.


Komórki odpornościowe mózgu reagują na tłuszcze w diecie

15 grudnia 2014, 12:11

Kiedy naukowcy podawali myszom pokarmy bogate w nasycone kwasy tłuszczowe z mleka, dochodziło do eksplozji populacyjnej mikrogleju w podwzgórzu, a więc regionie odpowiedzialnym m.in. za kontrolę głodu.


Czego brzydzą się szympansy?

20 listopada 2017, 13:50

Choć widuje się szympansy zjadające nasiona wydłubane z odchodów czy przypadki koprofagii, istnieją rzeczy, których te małpy się brzydzą: odchody i płyny ustrojowe obcych.


Wczesne podawanie dzieciom orzechów zmniejsza ryzyko rozwoju alergii

27 marca 2023, 15:35

W ostatnich dekadach rośnie liczba alergii na orzechy. Uczulonych na nie jest coraz więcej dzieci, a alergia zwykle rozwija się przed 12 miesiącem życia. Tymczasem eksperci coraz częściej mówią o tym, że wczesne rozpoczęcie podawania dziecku orzechów zmniejsza ryzyko wystąpienia u niego alergii.


Bicie rekordów piersią

3 maja 2007, 07:11

Niemal 4 tysiące kobiet wzięło na Filipinach udział w próbie ustanowienia nowego rekordu świata w jednoczesnym karmieniu piersią. Wydarzenie jest częścią wspólnej akcji Unicefu i organizacji popierających taki sposób odżywiania niemowlęcia. Chodziło o ukazanie wypływających z tego korzyści.


Danie całkowicie syntetyczne

20 kwietnia 2009, 11:41

Francuski szef kuchni Pierre Gagnaire przygotował pierwsze na świecie danie, które w całości powstało nie ze świeżych składników, lecz w wyniku precyzyjnie zaplanowanych reakcji chemicznych. Przystawka z kwasu askorbinowego, czyli witaminy C, glukozy, kwasu cytrynowego i malitolu zadebiutuje dziś w oznaczonej trzema gwiazdkami Michelina hongkońskiej restauracji w hotelu Mandarin Oriental.


Sukces reprodukcyjny zależy od jedzenia

21 grudnia 2010, 08:55

Sukces reprodukcyjny zarówno mężczyzn, jak i kobiet zależy od pokarmów dostępnych na wczesnych etapach życia – twierdzą badacze z University of Sheffield (Ecology).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy